Voda od června uzavírá Ochozskou jeskyni

Hostěnické propadání I (červen 2021)

V posledním červnovém týdnu spadlo v okolí Hostěnic během tří dnů 146 mm srážek. V důsledku této povodně bylo slepé Hádecké údolí zaplněno vodou až do výšky 1,9m. Povodeň, jenž následně prošla Ochozskou jeskyní ji na několik týdnů doslova zapečetila i pro jeskyňáře. Po opadu vod již některé chodby nevypadají jako dříve. Některé jsou větší a jiné zase štěrk a písek zmenšil. Průtrž se však nejvíce podepsala na propadání I, které je přehlceno dopraveným materiálem, především větvemi, které doplňuje spadený strom ze stráně nad propadáním. V důsledku omezení hltnosti propadání I, směřuje větší část vod k propadání II a tím i přímější cestou do systému Ochozské jeskyně, nikoli k Estavele, jako tomu bylo dříve, při nižších průtocích. Sebemenší přeháňka zvedá vodu v jeskyni a letos na podzim znemožňuje konání dnů otevřených dveří Ochozské jeskyně.

Zkamenělá řeka, v místě drátu původní průběh chodby

5 Replies to “Voda od června uzavírá Ochozskou jeskyni”

  1. Škoda, těšila jsem se. Byla jsem tam několikrát a mám to tam moc ráda. Snad se to do budoucna podaří zprůchodnit.

  2. Dobry den, podarilo se zpruchodnit prvni propadani a jeskyni, aby se letos mohl konat na jare den otevrenych dveri?
    Tesime se na nej s detmi uz vice jak 2 roky, moc;-)
    Diky za info
    Mirek

    • Původní funkci propadání se podařilo obnovit již na podzim. Letos pokud vše půjde jak má, můžete se na otevření jeskyně určitě těšit.

  3. Dobrý den . docela jsem se těšil na dnešní otevření Ochozské jeskyně jak tomu bývalo. Bude ještě někdy otevřená jeskyně pro veřejnost?

  4. Otevření Ochozské jeskyně je v plánování! Ladíme nové organizační a technické provedení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*