Ponorná Říčka a její přítoky

Před rokem naše organizace vydala publikaci Jeskyně v povodí Říčky.  V letošním roce se od povodí Říčky nevzdálíme a od  RNDr. Jana Himmela je tu poznání po hydrografické stránce.

V publikaci „Ponorná Říčka a její přítoky“ se dozvíte o veškerých přítocích a krasových jevech na Říčce jako jsou ponory, vývěry a pár dalších míst, která stála za pozorování. Všechna místa mají své GPS souřadnice a 38 fotografii dokreslujících jejich polohu. Jedná-li se o ponornou říčku, nesmí chybět hydrografická charakteristika podzemních míst a to převážně z Ochozské jeskyně, není zapomenuto ani na jeskyni Netopýrku a Málčinu. K poznatkům odtokových cest vedlo 38 stopovacích zkoušek probíhajících od roku 1957. Všechny zkoušky jsou popsány a shrnuty v tabulku. Dále naleznete srážkové poměry za roky 1987-2012, srovnání vodností Říčky s Punkvou a Křtinským potokem, průběh teplot vod za období 1987-1988, chemizmus a saprobiologické  zhodnocení.

Publikace je k dostání v obchůdku (infocentru) na Kaprálově mlýně.

Ponorna_Ricka_a_jeji_pritoky-obalka

Celkem publikaci tvoří 28 stran obohacených 41 černobílými fotografiemi, 11 tabulkami, 8 grafy, 6 mapami. Obal publikace obsahuje 34 barevných fotografii.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*