Projekt MeasSpeO v1.0

Před dvěma lety Beat Heeb oznámil, že moduly pro DistoX již vyrábět nebude. V tu dobu jsem měl na stole rozdělaná tři Dista ale žádný modul. Zkrátka projekt Disto letěl do koše. Holt, když se člověk nechce vracet z expedic bez map a vůbec i zmapovat těch pár nových metrů u nás, potřebuje nějakou tu pomůcku.  Roky jsem tahal geologický či hornický kompas, ale žijeme v 21 století, ne? Nezbývalo tedy nic jiného, než sehnat součástky a mapovací zařízení postavit od nuly.

Výsledkem pokusů a omylů, o kterých by šlo možná vydat i knížku, vzniknul funkční prototyp přístroje pro mapování jeskyní. Projekt MeasSpeO v1.0 je zkonstruován na platformě Arduino spojující dálkoměrný modul, akcelerometr a kompas. Pomocí těchto modulů zvládá přístroj ukládat potřebné hodnoty jako je délka azimut a sklon a v neposlední řadě numerická klávesnice dovoluje kódovat kresbu pro automatické zkonstruování a vykreslení jeskyně či jiného krasového útvaru.

První velká terénní zkouškou proběhla na Křížově jeskyni. Výsledky byly ucházející, avšak měření velmi strmých záměr bylo pro čip 9Dof moc. Zvládnout přepočítat azimut v závislosti na sklonu se stalo nepřekonatelné i pro technologii 21 století. I když během vývoje se přidala fixace azimutu z vodorovné polohy, ukázala se funkce velmi nepohodlná. Výsledné hodnoty nakonec nebyly o moc lepší než mapy pořízené geologických kompasem. Během roku bylo uskutečněno i několik dalších mapovacích akcí, avšak se stejným výsledkem. Měření ve vodorovné rovině bylo vždy ucházející a přesnost srovnatelná s polygonovým pořadem taženým hornickou buzolou. První prototyp tedy spíše nastínil úskalí technologie měření azimutu v příkrých úhlech nad 40° než plně nasaditelné zařízení do terénu.

První pokusy v jeskyni

Výsledkem bádání nad první verzí je tedy koncept nového zařízení připomínající spíše teodolit než „kalkulačku“. Vodorovný kruh osazený tříosým kompasem možná i dvěma pro získávání lepšího a ověřeného azimutu. Vertikální kruh na vysazeném rameni osazený dálkoměrem a sklonoměrem,  tímto mechanickým systémem se podaří obejít hardwarovou problematiku příkrých úhlů.

Skica teodolitu pro představu konceptu nové verze

2 Replies to “Projekt MeasSpeO v1.0”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*