Krasová plošina Gernik a její okolí v expedicích 2017–2018

V nedávno vyšlé publikaci „Krasová plošina Gernik a její okolí v expedicích 2017–2018“, shrnuje skupina autorů (Bedřich Musílek, Jakub Šlimar, Tomáš Kočí, Matouš Ryček a Silvie Musílková) čtyři výjezdy na krasovou plošinu Gerik, nacházející se na jihozápadě Rumunska v župě Caras-Severin v pohoří Munţii Locvei, které spadá do skupiny Banátských hor (Západních Karpat).

Publikace popisuje 12 jeskyní, některé již notoricky známé avšak doplněné o mapovou dokumentaci a jejich lokalizaci, některé však zatím knihám neznámé. Dále tři významné ponory a devět vývěrů nacházejících se různě rozmístěné po plošině. V neposlední řadě zde autoři dokumentují důlní činnost, jak novodobou v okolí města Moldoa Noua, tak historickou v těsné blízkosti Gerniku.

Rozsah publikace je 42 stran včetně map a fotografií. Vše uschováno do barevných desek složených z 17 fotografií krasových jevů a okolní krajiny.

ukázka mapových příloh
ukázka mapových příloh

3 Replies to “Krasová plošina Gernik a její okolí v expedicích 2017–2018”

  1. Dobrý den, kde je možné prosím si publikaci Krasová plošina Gernik a její okolí v expedicích 2017–2018 objednat, pořídit? V Banátu jsem několikrát byl, i v některých tamních jeskyních, mám k lokalitě osobní vztah, proto bych si publikaci velmi rád pořídil. Díky moc, K.P.

    • Dobrý den, bohužel vzhledem k nízkému nákladu, jsou všechny kusy již rozebrány. Do budoucna plánujeme reedici a vzhledem k zájmu i větší náklad.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*