Brzotínská vyvěračka

Při prázdninovém měsíčním pobytu v Jihoslovenském krasu v roce 1957 jsme též na pozvání rožňavského speleologa Vilo Rozložníka navštívili v jeho doprovodu nedávno před tím objevenou jeskyni na Brzotínské vyvěračce z Pleršivecké planiny do údolí řeky Slané. Jeskyně je protékána potokem, jenž v ní vytváří řadu hlubších jezer, přes která jsme se převáželi na starším gumovém nafukovacím člunu. Na jednom místě člun náhle praskl a my nastoupili zpáteční cestu.

Brzotinska_vyveracka-02
Brzotínské vyvěračky 8/1957

Teď ovšem přišel problém, protože přes jezera bylo třeba přeplavat a já měl děsný strach o nový fotoaparát zn. Altix, který jsem si před prázdninami právě koupil. Pro mne to nakonec dopadlo dobře, kluci mi přidali do ruky ještě svoje hodinky a já s fotoaparátem s rukama vysoko vztyčenými nad vodou jsem byl převážen přes hluboká místa zpět, zatím co pan Rozložník jednou rukou zmáčkl roztržené místo a druhou člun postrkoval přes jezero nebo plaval vedle. Igelitové pytlíky tehdy neexistovaly a jinak jsme na takovou eventualitu s vodou nebyli připraveni.

Vilo Rozložník, jeden z objevitelů Gombasecké jeskyně na Černé vyvěračce (Fekete foras) s unikátními 3 m dlouhými brčky, objevitel jeskyně Buzgó na stejnojmenné vyvěračce vod ze severní části Silické planiny a dalších jeskyní později bohužel zemřel vykrvácením na následek průstřelu krční tepny, který mu způsobila ruská turistka, když si u zpřístupněné Gombasecké jeskyně hrála s pistolí. Proč k nám za totáče jezdili ruští turisté ozbrojeni?

Brzotinska_vyveracka-01
Brzotínské vyvěračky 8/1957

JH

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*